Sağlık

Ragıp Taş: “Sigaradan yılda yaklaşık 100 bin kişi hayatını kaybediyor”

Erdoğan DEMİR / EDİRNE (İGFA) – Tütün ve tütün mamullerinin kullanılmasının sağlığımızı olumsuz etkilediğine dikkat çeken Bir Nefes Sağlık Derneği Başkanı ve Özel Keşan Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ragıp Taş, “Tütün ve tütün mamullerinin kullanılması; çevreyi, havayı, akciğerimizi ve kanımızı kirletiyor. Anne karnındaki bebekten itibaren her yaştaki bireyler olumsuz etkileniyor. En çok gençlerimiz bu illetin müptelası oluyor ve sonra da bırakamıyorlar. Endüstri ve para kazanma arzusu tüketimi teşvik etmeye devam ediyor. Bugün önlenebilir hastalık ve ölüm sebeplerinin başında tütün ve tütün mamullerinin kullanılması gelmektedir.” dedi.

50 KADAR SAĞLIK SORUNUNA DAVETİYE ÇIKARTMAKTADIR

Ragıp Taş, Sağlık Bakanlığı, Yeşilay Cemiyeti, Türkiye Sigarayla Savaş Derneği ve birçok sivil toplum örgütünün, tütün ve tütün mamulleri ile mücadeleyi amaçlayan yayımlar yapmakta ve çeşitli faaliyetler icra etmekte olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: “Amaç, bilinçlendirmek ve sigara içilmesinin önüne geçerek sağlığın korunmasına katkı sağlamak, sosyal ve ekonomik zararların önüne geçmektir. Sigara içmek yaklaşık 50 kadar sağlık sorununa davetiye çıkartmaktadır. Bunların başında akciğer kanseri gelmektedir. Gırtlak kanseri, dudak kanseri gibi hastalıkları da saymakla bitmez. Aziz Sancar hocamızda, ‘Kanserin en büyük sırrı, sigara içmemektir. Sigara içerseniz DNA onarımı başa çıkamaz, kanser olursunuz.’ diyor. Sigara içmek, ciddi bir sağlık sorunu olan tıkayıcı akciğer hastalığının (KOAH)’da en önemli sebebidir. Sigara, birçok ilacın etkisini azaltır. Yara iyileşmesine zarar verir. Bunların hepsi her yerlerde yazılıp çizilmektedir, sigara da içilmeye devam etmektedir. Bilgilendirmek yetmiyor, bir birimize hem örnek hem destek olmalıyız ki başarı gelsin. Görünen o ki, sigara bırakmada kişisel etkileşim daha önemli bir faktördür.”

KAPALI MEKANLAR DAHA TEHLİKELİ

Sigara bırakma konusunda, bölge için bilgilendirme çalışmaları yapıldığını dile getiren Taş, “Bilgilendirme çalışmalarının faydasını, çocukların yanında sigara içilmesinin azalması olarak gördük. Anne babalar bu konuda çok dikkatliler. Hamileler için de aynı durum söz konusu. Kapalı mekanlarda da daha dikkatli olmalıyız. Sağlık Bakanlığı’nın uhdesinde yürütülen Ulusal Tütün Kontrol Programı ‘Dumansız Hava Sahası’ tanımını getirmiş ve sigaranın zararları yeteri kadar anlatılmıştır. İllerde ve ilçelerde ‘Tütün Kontrol Kurulu’ oluşturularak hem bilgilendirme faaliyetlerinin artırılması, hem de sıkı denetim uygulamalarının sağlanması amaçlanmıştır. İlçemizde Tütün Kontrol Kurulu’nun ne kadar etkin çalıştığını bilmiyorum. Sigara içilmemesi gereken yerlerde izmaritlerin görülmesi denetimlerin yetersiz olduğunu gösteriyor. Devlet Hastanelerine Sigara Bırakma Poliklinikleri açma mecburiyeti getirilmiş, belirli şartlarda sigara bırakma ilaçlarının ücretsiz karşılanması sağlanmıştır. Maalesef ilçemizde bu hizmetin de yetersiz olduğu, randımanlı çalışmadığı sigara tiryakilerinin ifadelerinden anlaşılmaktadır. Bilinçlendirme ve bilgilendirme dâhil bütün tedbirler bir nebze fayda sağlamıştır. Sigara tüketiminde % 10’lara varan azalma belirtilmiştir. Ne var ki gençler arasında ve erken yaşlarda sigaraya başlama konusunda bu azalmanın olmadığı kanaati devam etmektedir. Sigaraya başlama yaşının 11’e kadar düştüğü çeşitli kaynaklarda ifade edilmektedir. Bir gencin sigaraya başlaması ya da bir kötü alışkanlığa bulaşması bütün toplumu yaralar. Öncelik ailede ve okullarda olsa da her bir fert sorumluluk duymalıdır. Gençliğimiz geleceğimizdir ve gelecekteki toplum yapımızı iyi ya da kötü yönde etkileyecektir.” şeklinde konuştu.

YILDA 100 BİN KİŞİ ÖLÜYOR

Ragıp Taş, Türkiye’de, 15 milyon sigara tiryakisinin olduğunu kaydederek, şunları söyledi: “Yılda yaklaşık 100 bin kişi tütün ve tütün mamullerinin kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Pasif içicilik; sigara içmediği halde bir şekilde sigara dumanına maruz kalmaktır. Kapalı mekanlarda sigara yasağının getirilmesindeki en önemli amaç, pasif içiciliği ortadan kaldırmaktır. ‘Pasif İçicilik’ ciddi bir sorundur. En çok çocuklar etkilenir. ‘Sigara içmedi-alkol içmedi neden kanser oldu’ sorusu ile bazen karşılaşıyoruz. Mutlaka başka faktörler de etkili oluyordur ama bir sebebi de pasif içiciliktir. ‘Tütün Bağımlılığı’ hastalık olarak kabul ediliyor ve tedavi için psikiyatri poliklinikleri yetkilendirilmiştir. Sigara bırakmanın yaygınlaştırılması, tütün bağımlılığının tedavisi ve tekrar başlamanın önlenmesi 2015-2018 Ulusal Tütün Kontrol Programı Eylem Planı’dır.”

DERNEK FAALİYETLERİ

9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle, önceki yıllarda dernek olarak yapılan faaliyetler hakkında da bilgi veren Taş, “Geçtiğimiz yıllarda derneğimizin, bazıları ulusal basına da yansıyan güzel faaliyetleri olmuştur. En ilgi çekeni esnafımıza karanfil dağıtarak ‘Dumansız Hava Sahası’na desteklerinin istenmesiydi. Geçen yıl İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortak yaptığımız ve lise son sınıf öğrencilerine yönelik bilgilendirme çalışması Prof. Dr. Orhan Kural’ın iştiraki ile daha bir anlamlı olmuş ve öğrencilerimiz tarafından ilgi ile takip edilmiştir.” dedi.

ELEKTRONİK SİGARA OYALAMADIR

Son günlerde sıkça gündeme gelen elektronik sigarayla ilgili de konuşan Taş, şunları söyledi:“Elektronik sigara tartışmalıdır. Faydasının olduğu ispatlanmamıştır, bir oyalanma olarak değerlendiriyorum. İçinde nikotin bulunduğu, sağlığa zararlı olduğu belirtilmektedir. 2008 yılında İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğünün bir yazısı ile izinsiz satışı da yasaklanmıştır. Son olarak, yine Aziz Sancar hocamız, ‘Gençler, ilkokuldan üniversiteye kadar politikayla uğraşmayın, günlük kültürle uğraşmayın, bilim yapın, tavsiyem odur.’ demiştir. Sigaradan uzak, huzur dolu günler dilerim.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu